Individuele coaching

Blessed are the flexible, for they shall not be bent out of shape. — Anonymous


Over jouw weg

Mijn coaching is altijd gebaseerd op jouw hulpvraag, op wat jij wil bereiken. Maar ik ga je daarin geen dingen beloven die ik niet waar kan maken. Zoals een pijnvrij leven of een bestaan zonder angst. Of dat je het leven nooit meer ingewikkeld zult vinden. (We zitten met dit aardse basispakket opgescheept.)

Als je wil, kan ik je wél leren hoe je anders om kunt gaan met moeilijke gedachten, gevoelens en omstandigheden. Ook kunnen we samen kijken naar wat jou drijft in het leven. Wat je diep van binnen raakt en beweegt, en in welke richting dat wijst. We kunnen op basis daarvan kijken waar je mogelijkheden tot verandering liggen. Het gaat om jouw eigen weg kunnen bepalen én volgen. Soms misschien eng om te doen, maar cruciaal voor je levensgeluk.De tegenwoordige tijd

Ik zal je altijd zien en horen. In je worsteling, je pijn en je zoeken. Natuurlijk hebben we gesprekken, wordt er gepraat. Ook over het verleden als dat nodig is. Maar daarbij liever niet dat wat geweest is oeverloos herkauwend, of enkel gericht zijnde op het tot op het bot analyseren van de oorsprong van je klachten.

Laten we vooral hier, nu, aanwezig zijn en op pad gaan. Vandaag. Tegenwoordige tijd. Met het zien en erkennen van de klachten die je ervaart, de huidige spanningen, maar zeker ook met de blik gericht op waar jouw kracht ligt. Vanuit dit punt de blokkades aanpakkend die op jouw weg liggen, in de richting van wat jíj belangrijk vindt.
Toelaten en doen. Oefenen. Stappen maken. Naar waar jij heen wil.De toon

Samen met jou serieus aan de slag gaan doe ik het liefst op een manier die laagdrempelig is, die veilig voor je voelt, warm, empatisch, persoonlijk, welkom, speels, krachtgericht, actief, met de voeten op de grond, zonder oordeel, wars van (DSM-)labels en, als het even kan, met humor.

Mijn methode

Tijdens de coaching maak ik gebruik van verschillende wetenschappelijk onderbouwde inzichten en technieken. Mijn vertrekpunt hierbij is het theoretisch kader van de positieve psychologie (Nee, echt geen ‘Tjakkaaa!’ van de heer Ratelband.)

Positieve psychologie is de psychologiestroming die zich richt op welbevinden en voluit kunnen leven. Dit door het versterken van je mogelijkheden om een plezierig, goed en zinvol leven te leiden, met positieve relaties en succes in de ruime zin van het woord.

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) is de methode die vanuit het kader van de positieve psychologie werkt en die ik in mijn coaching het meest gebruik. Het is een relatief nieuwe, transdiagnostische, breed inzetbare vorm van gedragstherapie, die verschillende werkzame technieken met elkaar combineert.

ACT is ook wel een training in levenskunst te noemen. Je leert nieuwe vaardigheden aan in het omgaan met negatieve gedachten en pijnlijke emoties. Daarnaast leer je te verhelderen wat je belangrijk vindt, je hieraan te verbinden en dit vervolgens te vertalen naar concrete stappen. Het hoofddoel van ACT is meer mentale veerkracht ontwikkelen, zodat je een zinvol bestaan op kunt bouwen ongeacht de omstandighedenLive en online

De individuele gesprekken kunnen online plaatsvinden, maar ook in mijn fijne ruimte aan de Pikeursbaan 14 in Deventer. Wat jij het fijnst vindt.

Het is lastig van te voren te zeggen hoe lang een traject gaat duren. Dit hangt af van jouw hulpvraag, maar ook hoe je er zelf thuis mee aan de slag gaat. Hou er rekening mee dat ik zo nu en dan ‘oefeningen’ meegeef. Praten is fijn en kan mooie nieuwe inzichten geven, maar als je thuis in je dagelijkse leven niet aan de slag gaat, zullen de sessies minder voor je doen.

Het aantal gesprekken zal dus per persoon verschillen. Uiteraard gebeurt alles in overleg met jou. Ik kijk iedere keer weer waar je mee komt en waar je aan wilt werken. De duur van een sessie is ongeveer 75 minuten.

Voor slaapcoaching geldt een sessieduur van 45 minuten. Hier lees je meer over mijn begeleiding bij slaapproblemen.

Natuurlijk maken we eerst kennis. Dit gesprek is gratis. We kijken of er een klik is, of jij het gevoel hebt dat je bij mij op je plek bent en of ik denk dat ik jou kan bieden wat je nodig hebt.