Persoonlijke coaching bij slapeloosheid (insomnie)

‘Slapen valt niet mee:
je moet er de hele dag wakker voor blijven’

Friedrich Nietzsche

Slecht slapen ontstaat vaak door iets wat stress oproept en gaat in meer dan de helft van de gevallen over als de stress verdwenen is. Maar bij een grote groep mensen blijft de slapeloosheid voortduren, ook al is de oorspronkelijke stress verdwenen. Dat komt doordat iemand allerlei verkeerde slaapgewoontes gaat aannemen en/of doordat er stress ontstaat óver het slechte slapen.

Oververmoeidheid door slapeloosheid
Present Tense Coaching Deventer


Het zorgen maken over de slaap kan een chronisch slaapprobleem creëren of een al bestaand slaapprobleem verergeren. Als je bijvoorbeeld bezorgd bent omdat je niet de ‘normale’ acht uur slaap per nacht krijgt, als je denkt dat er iets mis is, of als je je afvraagt of je ‘zo nog wel kunt functioneren op je werk’, kan dit op zich al tot een slechte nachtrust leiden. Het in de media lezen of horen over hoe ongezond slaaptekort is, maakt het vaak piekeren erover vaak niet minder en zorgt er zeker niet voor dat je makkelijker in slaap valt.

Grote kans dat jij, net als ik, al van alles hebt geprobeerd om je slaapprobleem de baas te worden. Dat je heel wat nachtelijke podcasts hebt uitgespeeld – steeds de sleeptimer opnieuw instellend.

Je hebt een andere kant in het bed gekozen, je slaapkamer Feng Shui ingericht en ’s avonds stevig aan de valeriaanthee gezeten. Je bent toch maar weer een ander kussen gaan kopen, hebt je geld ook nog een tijd gezet op melatoninetabletten – Misschien dan ook maar die druppels waarover die kennis op dat feestje

Aromatherapie had een tijd je aandacht, en die edelsteen naast je bed ‘heeft vast nog meer tijd nodig’. Nog steeds probeer je ’s nachts vooral níet het aantal slagen van de kerkklok buiten te tellen (Ja hoor: 6!), terwijl je elke keer weer vecht tegen de neiging naar de tijd te kijken en de resterende uren tot aan de wekker te tellen. Je blinkt inmiddels uit in nachtelijke woordspelletjes om jezelf af te leiden.(En nu een groente met de letter H!)

Piekeren  over slecht slapen in bed
Present Tense Coaching Deventer
Vechten tegen slapeloosheid
Present Tense Coaching Deventer


Of je ging steeds eerder, ver voor de wél goed slapende ‘rotkippen op stok’ naar bed. Luisterde naar zingende dolfijnen of klankschalen tot het zweet je uitbrak. Je zei herhaaldelijk hardop tegen jezelf ‘Ik ben een goede slaper’, maar geloofde er niets van. En elke keer als het slapen niet lukte, verliet je je bed, of lag je met dichtgeknepen ogen fanatiek terug te tellen vanaf 3000. Je hebt geprobeerd schapen met circusaspiraties ín het gareel en óver het hek probeerde te denken. Och, en hoe je zocht naar de ideale stem in meditatie-apps. En een tijd lang een flinke borrel nam vlak voor die zo beladen gang naar bed. Dat je …. En dat je …

Ik zal stoppen.

Je staat er niet alleen voor

Met mijn slaapcoaching sta ik voor je klaar. Samen met jou wil ik een andere, meer ontspannen relatie met slaap ontwikkelen. Hierbij maak ik gebruik van inzichten en technieken van zowel Cognitieve Gedragstherapie (CGT) als Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

We gaan onder andere onderzoeken wat de oorzaak is van je slaapprobleem en wat deze in stand houdt, en misschien zelfs verergert. Hierbij kijken we niet alleen naar slaaphygiëne en routines, maar ook naar bijvoorbeeld gedachten die onbewust bij kunnen dragen aan je slaapproblemen, zoals “ik moet nu slapen, anders functioneer ik morgen niet” of “ik heb nou eenmaal altijd een slechte slaap gehad” .

Ook staan we stil bij de invloed van slecht slapen op je dagelijks leven. Het doel van dit alles is de uitputtende vicieuze cirkel doorbreken zodat jij (weer) ruimte krijgt om voluit te leven naar wat jíj belangrijk vindt.

Kortom, we richten ons op:

Inzicht krijgen in jouw slaappatronen en de factoren die je nachtrust beïnvloeden.

Omgaan met piekergedachten en stress, zodat je hoofd en lijf tot rust komen.

Praktische en haalbare aanpassingen in je dagelijkse routine en mindset.

Loskomen van de strijd met slaap, zodat je de vicieuze cirkel kunt doorbreken.


Bij het vermoeden dat er sprake is van een andere slaapstoornis dan insomnie, bijvoorbeeld slaapapneu, zal ik je dat aangeven en je adviseren dit te bespreken met je huisarts.


Oververmoeid door slaapproblemen
Present Tense Coaching Deventer
Logo ACT Guide
logo LVSC
Logo Act in Actie
Logo ACBS
Logo ACBS BeNe
error: Content is protected !!